Το επόμενο βήμα…
Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα βρέθηκαν χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου και καθηγητές που κλήθηκαν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, δύο μήνες μετά τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων λόγω κορονοϊού. Η επιστροφή στο σχολείο συνέπεσε με…
την υποχρέωση των υποψηφίων να προσέλθουν στην οικεία σχολική μονάδα για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την αίτηση-δήλωση για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 14 του μήνα και την υπογραφή της αίτησης να είναι υποχρεωτική από τους μαθητές οι παρουσίες κρατήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί και τις επόμενες ημέρες.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η μειωμένη προσέλευση των μαθητών αυτή την περίοδο δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τα τελευταία αρκετά χρόνια πολλοί υποψήφιοι εκμεταλλεύονται το περιθώριο που έχουν σε απουσίες προκειμένου να μελετήσουν πιο εντατικά για τις εξετάσεις, πόσο μάλλον φέτος που -λόγω πανδημίας- τούς δίνεται η δυνατότητα, με μια βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον γονέα ή κηδεμόνα τους, να μείνουν σπίτι.
Αντισηπτικά και θερμομετρήσεις
Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με τα αντισηπτικά να βρίσκονται τοποθετημένα στις σχολικές αίθουσες και οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται σχολαστικά. Σε σχολείο της Γλυφάδας μάλιστα έγιναν και θερμομετρήσεις.
«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και καθησύχασε τους μαθητές ότι όλα θα πάνε καλά και πως η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκτιμά ότι κατά μέσο όρο λιγότεροι από τους μισούς μαθητές της Γ’ Λυκείου προσήλθαν στις αίθουσες τις πρώτες ώρες, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις το ποσοστό αποχής έφτασε στο 30%.
Η πρώτη εικόνα από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται σε ποσοστό απόντων της τάξης του 20-30%.
Μεγάλος Αδελφός
Το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών έρχεται να συμπέσει με την πέραν κάθε λογικής νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τη βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων.
Επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, η υπουργός υποστήριξε τη ρύθμιση λέγοντας ότι η βιντεοσκόπηση θα διευκολύνει τους μαθητές που αδυνατούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης το μάθημα, επιτρέποντας έτσι την είσοδο του Μεγάλου Αδελφού στις αίθουσες διδασκαλίας εντός των οποίων βρίσκονται και αναπτύσσονται έφηβοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση μαθητών-συμμαθητών-εκπαιδευτικών, για τα προσωπικά δεδομένα, για την ίδια την ουσία της διδασκαλίας, για ό,τι συμβαίνει μέσα σε μια σχολική τάξη, το οποίο δεν μπορεί να συνιστά θέαμα για κανέναν έξω απ’ αυτήν.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς με την ΟΛΜΕ να κάνε λόγο για «αντισυνταγματική και καθ’ όλα αυθαίρετη, απαράδεκτη και αιφνιδιαστική τροπολογία».
Σφοδρή αντίδραση και από την ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζει πως «μια μόλις ημέρα πριν την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας ”Κεραμέως”, ορίστηκε υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας» και σύμφωνα με την απόφαση, «για τη θέση επιλέχθηκε συνεργάτιδα της υπουργού (!), δικηγόρος και μετακλητή υπάλληλος».
Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την υπουργού γιατί «δεν είχε ορίσει υπεύθυνο για την προστασία των δεδομένων εδώ και 10 μήνες» και υπό τη μορφή ερωτήματος σημειώνει «πως σε μια τέτοια θέση, αντί να οριστεί κάποιο έμπειρο και μόνιμο στέλεχος του υπουργείου, ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και συνεργάτιδα της υπουργού».
Το επόμενο βήμα
Την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των γυμνασίων.
Για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει και από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».